Munt Bureau

Wat is de waarde van mijn gouden munt ?

Pièce liberty américaine

Hoeveel is mijn Gouden Munt waard ?

Voorwoord

Allereerst is het noodzakelijk om onderscheid te maken tussen gouden munten met een wettig betaalmiddel, zoals bijvoorbeeld een gouden munt van 500 euro, en munten die geen wettig betaalmiddel meer hebben, zoals bijvoorbeeld een gouden munt van 20 frank.

Munten die wettig betaalmiddel zijn, zijn in theorie alleen de nominale waarde van de munt waard.

Aarzel niet om ons artikel te lezen: WAT ZIJN HERDENKINGSGOUDEN MEDAILLES EN GOUDEN EUROMUNTEN WAARD?

Voorlopig lijkt de markt gesloten te zijn voor eurogoud. Er zijn weinig kopers, de opbrengst is de afgelopen jaren ongeveer 1% per jaar geweest. Dit is lager is dan het huidige inflatiepercentage.

Antieke gouden munten (Louis d’or)

Munten van het type Louis d’or of de 20 Frank Latijnse Unie hebben niet langer de status van wettig betaalmiddel. De waarde van de munt speelt op twee indicatoren : de intrinsieke goudwaarde en de verzamelwaarde.

De intrinsieke goudwaarde wordt geïndexeerd aan de marktprijs van goud. De waarde van de verzamelaar is de prijs die een koper bereid is te betalen om een munt te kopen.

Deze intrinsieke waarde is relatief eenvoudig te weten: het is de prijs van goud bij verkoop, d.w.z. ongeveer tussen 50€ en 60€ per gram goud in 2020 voor 24 karaat.

Geen enkele gouden munt kan, ongeacht de conditie, minder waard zijn dan de intrinsieke waarde in goud.

Naast de intrinsieke goudwaarde van de munt voegen we de waarde van de verzamelaar toe, die afhankelijk is van verschillende criteria:

  • De staat van de munt
  • De mogelijkheid om de authenticiteit van het stuk te bewijzen
  • Zijn zeldzaamheid (vooral het aantal uitgiften per jaar)
  • Vraag en aanbod

Dit wetende, kunt u concluderen dat het slechts een subjectieve waarde kan zijn. Er is geen autoriteit die beslist over de verzamelprijs van een gouden munt. De waarde ervan blijft naar het oordeel van de koper en de verkoper.

De algemene trend is dat de verzamelwaarde tussen 15% en 30% van de totale verkoopprijs ligt.

Maar het is slechts een trend, soms kan de waarde van de verzamelaar de totale prijs verdrievoudigen of zelfs verviervoudigen.

Wat is de prijs van een munt die door een professional wordt verkocht?

Om de samenstelling van de prijs van een gouden munt te illustreren, zullen we met totale transparantie aangeven door de prijs van een van onze best verkochte munten uit te splitsen: de gouden munt van 20 frank Napoleon III in het derde kwartaal van 2020:

Tableau prix Napoléon 20 francs
Laat uw munt beoordelen

Zelfs als, zoals hierboven vermeld, de waarde van een munt subjectief is, laat uw munt zeker dan beoordelen door een professional. Ze bieden deze dienst meestal gratis aan.

Let op: handelaars kunnen geen expertise geven via de telefoon. Het is namelijk erg ingewikkeld om de waarde van een gouden munt te beoordelen zonder de munt te hebben gezien. Via foto’s is het al iets gemakkelijker. 
Maar om de exacte waarde van uw munt te kennen gaat u het best met uw munt naar een handelaar ter plaatse.

Verwar de verkoopprijs niet met de aankoopprijs.

Zoals u in bovenstaande tabel heeft gezien, is in de verkoopprijs van een professional niet alleen de waarde van de munt opgenomen.

De prijs die bij de verkoop wordt gegeven zal altijd lager zijn dan de prijs die bij de aankoop wordt gegeven.

In totaal is de verkoopprijs ongeveer 30% lager dan de aankoopprijs.

Dus is het winstgevend?

Helaas kan niemand u met zekerheid antwoorden. Het hangt af van de goudprijs en de verzamelwaarde, maar we zijn geneigd om u te antwoorden: ja, waarschijnlijk met de tijd.

We zullen dit illustreren met de evolutie van de intrinsieke waarde van de gouden munt Napoleon III gedurende de laatste 20 jaar:

  • 2000 : De munt van 20 Frank Napoleon III is 52€ waard.
  • 2020 : De munt van 20 Frank Napoleon III is 254,30€ waard.

Dat is een stijging van 489% in 20 jaar.

Met andere woorden, het verschil van 30% tussen de aan- en verkoopprijs doet er niet meer toe. Voor degenen die in 2000 een Napoleon III of een andere Louis d’or munt van 20 frank kochten en deze in 2020 zouden verkopen, zou de meerwaarde enorm zijn.

Geen enkele andere veilige investering kan een dergelijk rendement overtreffen.

Natuurlijk kan er geen zekerheid worden gegeven over toekomstige veranderingen in het goud. Dus ondanks  blijft het een veilige belegging met zeer weinig neerwaartse schommelingen.

Blijf geïnformeerd Wij houden u op de hoogte wanneer dit product opnieuw beschikbaar is

Beproef uw geluk... een kans van 1 op 2 om te winnen

En misschien win u wel een gratis 2 euromunt of een korting!

*Door deel te nemen aan het spel van Munt Bureau, ga ik akkoord met de voorwaarden en bepalingen. Exclusief verzendkosten. Een spin per email.

Uw email :
Ik beproef mijn geluk