Munt Bureau

Oorsprong van de frank, hoe Napoleon de frank vereeuwigde na de Revolutie

Hoe Napoleon de frank na de revolutie in leven hield.

De vroege oorsprong van de frank.

De eerste verschijning van de frank dateert van iets meer dan 400 jaar voor de Napoleontische tijd.

Na de Franse nederlaag in 1356 in de Slag bij Poitiers werden Jan de Goede (koning van Frankrijk) en zijn zoon Filips van Frankrijk (bekend als Filips de Stoute) door de Engelsen gevangen genomen.

De Engelsen eisten een losgeld van 4 miljoen ecu (Franse kronen) van de Fransen om de Franse koning te bevrijden.

Vanuit Londen, waar zij gevangen zaten, bereidden Jan de Goede en zijn naaste adviseurs monetaire hervormingen voor. Een ervan is de invoering van de Franc à Cheval, een sterke munt die de terugbetaling van het losgeld zou vergemakkelijken.

Zo ontstond vier jaar na de nederlaag van Poitiers, in 1360, de frank. Deze gouden munt van 3,87 gram kwam overeen met 1 livre tournois (Franse pond) of 20 sols.

Op de munt van de Franc à cheval is Jan de Goede afgebeeld op zijn paard (zie foto hieronder).

Het opgeven van de frank

Karel VI, koning van Frankrijk (en kleinzoon van Jan de Goede), gaf geleidelijk het gebruik van de frank te paard op ten gunste van het gouden schild met de kroon.

Zo verdween de frank gedurende vier eeuwen bijna volledig, op twee kleine vluchtige oplevingen na.

In 1575 liet koning Henri III een zilveren munt van 1 frank slaan. Evenals een halve frank en een kwart frank ter vervanging van de teston.

Deze frank werd het slachtoffer van de gelijkenis met andere soorten zilveren munten en er werden talrijke fraudes vastgesteld (valse munten om de wissel waarde terug te krijgen). Zo vaardigde Henri III slechts 11 jaar na de eerste uitgifte een bevel uit om het slaan van deze franken te verbieden.

In 1641 was het de beurt aan Lodewijk XIII om het monetaire systeem op zijn kop te zetten. Hij sloeg een nieuwe munt die zijn naam droeg: de Louis d’or. Maar ook twee andere zilveren munten: de ecu (Franse kroon) en de frank.

Het gebruik van de frank onder Lodewijk XIII raakte snel verouderd en maakte uiteindelijk plaats voor het massale gebruik van de ecu.

Maar in de hoofden van veel Fransen bleef “de term” bestaan. Molière, bijvoorbeeld, bleef het woord frank gebruiken om de munt aan te duiden.

De Revolutie, Bonaparte en de frank.

De wedergeboorte en opkomst van de frank kwam aanvankelijk met de Revolutie.

In de volksmond heeft de frank altijd een betekenis en zo werden in het jaar III de eerste assignaten in frank aangeduid.

Een jaar later werd de livre tournois hernoemd om de bladzijde van het koningschap om te slaan. De frank werd de officiële munteenheid van de jonge Franse Republiek.

Maar in het jaar IV (1795/1796) liep de productie van munten terug omdat Frankrijk een tekort had aan goud, zilver en koper.

Dit tekort aan edele metalen was met name te wijten aan de emigratie van edelen. Deze hadden Frankrijk verlaten met een groot aantal gouden en zilveren munten en voorwerpen.

Daarom organiseerde men een grootscheepse campagne voor het terugwinnen van metaal: het omsmelten van het serviesgoed van de edelen, het omsmelten van zilverwerk, het omsmelten van goudsmeedwerk en het omsmelten van meer dan 30.000 kerkklokken.

In 1800 werd onder impuls van Bonaparte, toenmalig eerste consul van de Republiek, de Banque de France opgericht.

Het doel van de Banque de France was het monetaire systeem te hervormen door middel van een gedurfde centralisatie.

Als u meer wilt weten over de oprichting van de Banque de France, raden wij u het uitstekende artikel aan van Marielle Brie op de blog van Napoleon Keulen: De oprichting van de Banque de France door Napoleon Bonaparte.

De Germinale frank

Voor deze nieuwe frank, die nu de Germinale frank wordt genoemd, werden twee belangrijke beginselen vastgesteld.

  • Standaardisatie van de munteenheden volgens het metrieke stelsel.

Voorbeeld: 1 frank = 5g zilver – 2 frank = 10g zilver – 5 frank = 25g zilver

4 x 5 frank 5g zilver = 20 frank 6,45g goud

2 x 20 frank = 40 frank 12,90g goud

Zie onze zilveren/gouden dozen voor de tweehonderdste verjaardag van de dood van Napoleon

  • Gebruik van bimetallisme (1/15,5)

1 frank is 0,3225 g goud of 5 g zilver waard.

20 frank is 6,45 g goud of 100 g zilver waard.

Om het metrieke stelsel en de germinale frank in Europa op te leggen verplichtte Napoleon de circulatie van de frank in het 1e Rijk. Hierdoor werd ook in België, Nederland, Zwitserland en Noord-Italië de frank in de beeltenis van de keizer sloegen.

Er zij ook op gewezen dat Napoleon de staat toestond buitenlandse munten terug te nemen tegen de kostprijs van het omgieten. De bedoeling hiervan was om deze te hergieten om in plaats daarvan een frank te slaan die de andere munten in aantal kon vervangen.

Dankzij de inspanningen van Napoleon I was de frank een eeuw lang de meest stabiele munt in Europa. Napoleon III droeg ook sterk bij aan dit succes met de oprichting van de Latijnse Unie.

Wij nodigen u ook uit de volgende artikelen te lezen:

De geschiedenis van de frank tijdens het Eerste Rijk
De volledige lijst van munten geslagen met de beeltenis van Napoleon I
Wat is de Latijnse Unie?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf geïnformeerd Wij houden u op de hoogte wanneer dit product opnieuw beschikbaar is

Beproef uw geluk... een kans van 1 op 2 om te winnen

En misschien win u wel een gratis 2 euromunt of een korting!

*Door deel te nemen aan het spel van Munt Bureau, ga ik akkoord met de voorwaarden en bepalingen. Exclusief verzendkosten. Een spin per email.

Uw email :
Ik beproef mijn geluk