Munt Bureau

Waarom zou u uw spaargeld in goud investeren?

Waarom zou u uw spaargeld in goud investeren?

Goud in al zijn vormen (fysiek of op papier) is een veilig toevluchtsoord, dus het is niet verwonderlijk dat de prijs ervan stijgt zodra een economische crisis toeslaat.

Lees ons artikel op : WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN FYSIEK GOUD EN PAPIEREN GOUD?

In tegenstelling tot een obligatie of een aandeel betaalt goud geen rente of dividend aan de eigenaar, maar wordt de potentiële meerwaarde ervan gerealiseerd bij de verkoop.

Dit geeft goud onafhankelijkheid van bijvoorbeeld een beurscrash, het vermogen van een overheid om haar schuld terug te betalen, de prestaties van een bedrijf, etc…

Met andere woorden, uw spaargeld in goud investeren is vooral belangrijk om ditzelfde spaargeld te beschermen tegen inflatie of een economische crisis. 

Daarom is het nauwkeuriger om te praten over investeren in goud dan over beleggen.

Ter illustratie van onze uitleg vindt u hieronder een zeer eenvoudige grafiek. Deze bevat twee gegevens: de prijs van een Napoleontische munt van 20 frank over 20 jaar en de impact van de inflatie op hetzelfde gespaarde bedrag.

Graphique Naopoléon 20 Francs Inflation

De Napoleon III-munt van 20 frank was in het jaar 2000 op de beurs 52 euro waard. In 2020 is deze daarentegen 254,30 euro waard. Dit komt neer op een stijging van 489% als gevolg van de economische crisis van de afgelopen twee decennia.

Deze zelfde 52€ zouden, als ze op de beurs waren gebracht, zijn afgeschreven tot 40,75€. D.w.z. een waardevermindering van 21,63% als gevolg van de inflatie.

*We hebben het hier alleen over de intrinsieke waarde in goud. Voor meer informatie over de intrinsieke waarde en de verzamelwaarde verwijzen we naar dit artikel: Wat is de waarde van mijn goudmunt ? 

De prijs van gouden munten explodeert, hoe zit het met papieren goud?

Het is noodzakelijk om op te merken dat na de economische crisis van 2008 (bekend als de subprime crisis) de prijs van 20 Francs Napoleon III (Louis d’or) en het fysieke goud zijn gestegen. Dit was echter niet hetzelfde voor papieren goud.

U vraagt zich nu af waarom de prijs van gouden munten omhoogschoot terwijl het papieren goud niet echt op gang kwam. De verklaring is heel eenvoudig: op de goudmarkt (beurs) wordt veel meer papieren goud verhandeld dan fysiek goud zonder enige echte verbinding met fysiek goud. Dit komt omdat maar heel weinig klanten de daadwerkelijke levering van het goud eisen.

Werktuigelijk is op de fysieke goudmarkt, als gouden munten schaarser worden, de premie voor het kopen van gouden munten geëxplodeerd. Dat wil zeggen om echt goud Louis d’or in hun handen te hebben.

Kopers zijn bereid om veel meer te betalen dan de prijs van papier goud. Wat heeft geleid tot een ontkoppeling tussen de beurskoers van goud en de prijs van fysiek goud.

Deze situatie is nog meer waar in 2020. Ter herinnering, de prijs van de gouden munt van Napoleon III is op 20 maart 2020 opgeschort. Waarom? Simpelweg omdat er niet meer genoeg verkopers zijn.

We stellen vast bijvoorbeeld dat het voor ons bij Munt Bureau ook steeds moeilijker is om onze gouden munten te leveren vanwege het gebrek aan verkopers.

We moeten ons werk verdubbelen om onze munten aan onze klanten te kunnen aanbieden.

Fysiek goud is de antithese van de aandelenmarkt. De waarde ervan stijgt in tijden van economische onzekerheid en daalt een beetje wanneer de economische lichten allemaal op groen springen voor de economie.

Dus er is een goede kans dat de goudprijzen nog enige tijd zullen blijven stijgen. Het kan dus en goed idee zijn om een deel van uw spaargeld in goud  investeren.

Over het algemeen wordt aanbevolen om goud aan te schaffen tegen het equivalent van 10% tot 20% van iemands spaargeld. Zo kan men deze beschermen tegen inflatie en economische onzekerheid.

We nodigen u uit om ons artikel te lezen: HOE IN GOUD TE INVESTEREN ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf geïnformeerd Wij houden u op de hoogte wanneer dit product opnieuw beschikbaar is

Beproef uw geluk...

En misschien win u wel een gratis 2 euromunt !

*Door deel te nemen aan het spel van Munt Bureau, ga ik akkoord met de voorwaarden en bepalingen. Exclusief verzendkosten. Een spin per email.

Uw email :
Ik beproef mijn geluk