Munt Bureau

Hoe investeren in goud?

Hoe investeert u uw spaargeld in goud?

Als u dat nog niet gedaan heeft, nodigen wij u uit om eerst ons artikel te lezen op : WAAROM ZOU U IN GOUD INVESTEREN?

Allereerst is het de moeite waard om aan te duiden dat er twee manieren zijn om in goud te investeren. Ten eerste de investering in fysiek goud : dit bestaat uit het verwerven van goud in de vorm van goudstaven en/of gouden munten. Ten tweede : investering in papieren goud.

Voor meer informatie kunt u ons artikel op : WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN FYSIEK GOUD EN PAPIEREN GOUD?

In dit artikel zullen we ons richten op de investering in fysiek goud.

De verschillen tussen gouden munten en staven ?

Om goudstaven te kopen, hoeft u zich meestal alleen maar te wenden tot uw bankier die een aankoopopdracht zal uitgeven. De commissie van de bank ligt meestal tussen 2,5% en 5% van de waarde van uw goudaankoop.

Uw bankier zal u waarschijnlijk proberen te ontmoedigen om dit te doen. Dit komt omdat het vanuit het oogpunt van de bank veel interessanter is dat u uw geld in een financieel product zoals een levensverzekering stopt.

Wij adviseren u liever niet al uw eieren in hetzelfde mandje te leggen. Het is beter om uw spaargeld te diversifiëren voor meer zekerheid. Niets weerhoudt u ervan om een financieel product en een aankoop in goud te combineren.

Goudstaven worden beschouwd als “beleggingsgoud” wanneer het gewicht groter is dan 1 gram en de zuiverheid groter is dan of gelijk aan 24 karaat (995/1000°).

Fysiek goud in al zijn vormen wordt over het algemeen gemeten in gram of ons (31,10 gram).

Bij goud in de vorm van staven, is het belangrijk op te merken dat hun waarde alleen intrinsiek is. Dit in tegenstelling tot gouden munten die ook een verzamelwaarde hebben.

De prijs van goud wordt vastgesteld door de London Bullion Market Association (LMBA).

Zijn gouden munten een goede investering?

Gouden munten zoals de 20 gouden Franken van de vakbond latine (ook wel “Louis d’or” genoemd in het jargon) zijn waarschijnlijk de best mogelijke investering om uw spaargeld te diversifiëren om verschillende redenen:

  1. De verzamelwaarde

Gouden munten kunnen nooit tegen de prijs van goud worden gekocht en verkocht. Dit omdat sommige munten niet alleen op de beurs genoteerd zijn, maar ook zeldzamer zijn dan andere en de waarde van de munt dus veel hoger is dan de intrinsieke waarde ervan in goud.

Met andere woorden: zelfs als de waarde van goud daalt, daalt de verzamelwaarde nauwelijks omdat het aantal beschikbare gouden munten niet toeneemt.

Als gevolg daarvan hebben gouden munten minder volatiliteit in termen van totale waarde dan goud dat wordt beheerst door de beurskoersen.

  1. Het plezier om een historisch stuk van ons erfgoed te hebben.

Het is zeker veel leuker om thuis een mooie munt van 20 frank in uw muntcassette te hebben dan om een staaf in een bankkluis te verstoppen.

Voor liefhebbers van erfgoed en geschiedenis biedt dit ons de mogelijkheid om een herinnering te bezitten.

  1. belastingontheffing

Historische gouden munten (die geen wettig betaalmiddel meer zijn), zoals de munt van 20 franken, behoren tot het nationale erfgoed en hebben als zodanig fiscale voordelen.

Bij verkoop zijn alle verkopen van €5.000 of minder vrijgesteld van belasting.

Boven 5000€ worden de muntstukken belast tegen 34,5% van de mogelijke meerwaarde met een aftrek van 5% per jaar van aankoop vanaf het 3de jaar. D.w.z. een totale vrijstelling na 22 jaar eigendom.

Belasting op gouden munten en staven :

Zoals we hierboven hebben gezien, zijn munten over het algemeen veiliger om te investeren en hebben ze een gunstigere fiscale behandeling.

We illustreren dit met onderstaande tabel:

Exonération fiscale des pièces d'or louis d'or
Waar kan ik gouden munten kopen ?

Natuurlijk kunt u ze bij ons kopen door een bezoek te brengen aan onze online winkel Munt Bureau. Er zijn ook andere numismatische specialisten die een fysieke winkel hebben in bijna elke grote stad.

U kunt uw munten ook kopen/verkopen op ebay of catawiki. We hebben enkel een voorbehoud voor niet-ervaren verzamelaars : pas op voor valse gouden munten. Helaas zijn ze in overvloed aanwezig op het web.

Als u er niet genoeg over weet  is het beter om een beetje meer te betalen en een certificaat van echtheid te ontvangen van een professional met een ondersteunende factuur in plaats van later een slechte verrassing te hebben wanneer u uw gouden munt doorverkoopt.

Lees onze artikel : HOE HERKEN U EEN ECHTE GOUDEN MUNT ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf geïnformeerd Wij houden u op de hoogte wanneer dit product opnieuw beschikbaar is

Beproef uw geluk... een kans van 1 op 2 om te winnen

En misschien win u wel een gratis 2 euromunt of een korting!

*Door deel te nemen aan het spel van Munt Bureau, ga ik akkoord met de voorwaarden en bepalingen. Exclusief verzendkosten. Een spin per email.

Uw email :
Ik beproef mijn geluk